donderdag 22 november 2012

De prehistorie en de Oudheid

Tijdens de W.O.-lessen leren we over de tijdlijn. Enige tijd geleden ging het over de prehistorie en Oudheid. Robbe vertelt er meer over in dit verslag :


De mensen moesten gaan jagen voor eten. Maar een kleine baby had zijn vlees in het vuur laten vallen en toen het vuur uit was proefde hij dat en hij vond het heerlijk ! Toen ging hij naar zijn mama en zij proef dat eens en de moeder vond het heerlijk ! Toen deed iedereen zijn vlees expres in het vuur. Als al het eten in het bos op was, moesten ze verhuizen naar een andere plek .Dat kon soms wel 3 dagen duren. Een moeder zei eens tegen twee meisjes : "Ga eens wat graan halen !" Ze waren aan het spelen en waren gevallen op een stuk grond. Ze kwamen thuis zonder eten en de mama was heel kwaad. Ze stuurde ze terug en toen zagen ze op de plek waar ze gevallen waren, graan staan. Toen gingen ze naar huis en vertelde ze het allemaal. Toen konden ze op eenzelfde plek blijven wonen.

De Oudheid ... dat was een vermoeiende tijd. Ze konden niet lang overleven en moesten vechten voor hun Spartanen. Er was ook Athene : voor hen was het belangrijk voor trainen en een gezonde geest in een gezond lichaam, maar bij Athene en Sparta waren er ook slaven. De macht was voor de rijke mannen en de vrouwen die hadden niets te zeggen ! Ze moesten altijd in het huis blijven zitten met hun kinderen. De kinderen gingen van hun 4 jaar al beginnen trainen, maar bij de Spartanen als je iets verkeerd deed dan werd je gestraft : bijvoorbeeld in een donkere kamer gesmeten, of de hele dag in de regen staan of 1000 pushups doen ! Vrouwen die moesten ook hard zijn voor als ze kinderen hebben dat het geen weenkinderen zijn, maar harde kinderen.  Maar toen had Athene de democratie uitgevonden. Dit is dat de mensen mogen gaan stemmen op de persoon die hij wil.
 

1 opmerking: