zondag 18 januari 2015

Damiaanfilm

We hebben gisteren de film van de Damiaanactie 2015 gezien. Er waren twee vrijwilligers Roger en Chris. Ze kwamen vertellen over de Damiaanactie en wat het precies was. Ze hebben van alle foto’s laten zien over de Damiaanactie. We zijn in de klas van het vierde leerjaar de film gaan zien. Het was een redelijke korte film. De film noemde: "De Vlinder, Drijvend Kracht op de Congostroom". De film ging over kinderen: Isabelle, Laurent, Gemina, Naomie. Isabelle heeft tuberculose (tbc) het is heel ernstig bij haar. Ze is 16 en heeft heel veel broers en zussen. Ze ging als enige naar school in het gezin. Ze woonde in kleine paalwoningen. Ze werd heel erg ziek. Ze moest naar het ziekenhuis maar dat was te ver en ze konden het vervoer en de medicijnen niet betalen. Ze moesten een dokter hebben. De vlinder (Le Papilon), een boot van de Damiaanactie vaarde over de Congostroom. Er zitten verschillende mensen op : Constant is de vertegenwoordiger van het hoofdkwartier Damiaanactie in Congo. Er is ook nog Egide, hij is de kinesist. Dan heb je ook nog Félicien : hij is de coördinator van de verplegers van de Damiaanactie in Mandaka. En je hebt nog de laborant   Martin en de chauffeur en schipper Calice. Zij zitten allemaal in de boot. De papa belde de boot en ze kwamen Isabelle halen om naar het ziekenhuis te gaan. Ze werd na enkele maanden weer beter. Nu gaat ze weer naar school. Ze leert naaien en ze is nu een heel mooi meisje geworden. 
We hebben ook nog Laurent : hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is negen jaar. Hij heeft tuberculose (tbc) en aids. Hij was er ernstig aan toe. Hij had hoge koorts. Hij werd altijd een beetje beter. Na een paar maanden is hij spijtig genoeg overleden! 
We hebben nog Gemina. Ze is acht jaar en zij had lepra. Zij had een klauwhand. Een kruidenman had haar een kettinkje gegeven  Dat was een balpendopje en daarin zaten nagelsnippers en kruiden…. Ze geloofden daar in maar het hielp niet. Ze ging naar de kinesist. Ze genas met medicijnen. 
En dan hebben we nog Naomie. Zij woonden in de oudste gebieden in Congo . Zij had lepra. Ze moest naar het ziekenhuis. Of zij genezen is dat weten we niet we weten niks over Naomie. 
De meter van dit jaar van de Damiaanactie is Charlotte van Ketnet en de peter is een voetbalspeler van Anderlecht.
Wij hopen dat jullie veel stiftjes gaan kopen!
 - Geschreven door Lise en Bo

1 opmerking: