vrijdag 31 januari 2014

Proefjes in de klas

We hadden vandaag waterproefjes gedaan en dat was super leuk! De computer had beslist welke groepjes er gemaakt werden. Ik zat bij Emily en Flavi, dat was wel heel toevallig! We waren begonnen met een glas water te vullen en een pingpongbal er op te doen. Eerst vulden we het glas bijna vol en dan deden we de pingpongbal er op. Het balletje dreef telkens naar de rand van het glas. Dan vulden we het glas helemaal tot aan het randje en toen ging de pingpongbal naar het midden. En het glas liep niet over!
Bij proefje twee moesten we inkt in het glas met water toevoegen en dat was super mooi!
En proefje drie vond ik één van de coolste! We deden een laagje water in een bord en we voegden er wat peper bij. Dan moesten we er een beetje afwasmiddel in doen, en toen ging de peper naar de zijkant toe!
Proefje 4 vond ik eigenlijk niet zo leuk. We maakten een soort insect met metalen plooibare ijzerdraadjes en dat moesten we op een kom water zetten. De bedoeling was dat het insect zou blijven staan maar dat was bij ons niet gelukt. Eigenlijk was dat bij geen enkel groepje gelukt.
Bij proefje 5 moesten we eerst een glas water vullen, dan een theelepel olijfolie toevoegen en goed roeren, dan even wachten, en daarna moesten we een theelepel afwasmiddel toevoegen en weer roeren. Uiteindelijk was er vanboven een mooi geel laagje en het water werd wit.
Proefje 6 dat vond ik het coolste proefje. We moesten een glas vullen met water tot aan het randje en daarna een stuk stof van een T-shirt rond de bovenkant van het glas doen en met een rekje vastmaken. Daarna draai je het glas om en je zal zien dat het water dan in het glas blijft! Bij ons was het gelukt maar in het begin komt er altijd wel een klein beetje water uit. Emily hield dat glas boven Flavi en mijn hoofd. Bij Flavi kwam er geen water uit maar bij mij helaas wel! Ik heb proefje 3 en 6 thuis geprobeerd en het was heel goed gelukt! Maar ik had geen stukje stof voor proefje 6 dus ik gebruikte een papieren zakdoekje en daarmee was het ook gelukt! Het was echt een heel leuke dag in de klas!
- geschreven door Ana 5B

Dinsdagnamiddag deden we iets nieuws. Iets super leuk! Lachen Waterproefjes! We moesten groepjes maken van 3. Dat deden we met de online groepjes-maker! Zoals ik al zei ... we deden allemaal proefjes met water! Er waren 6 proefjes.
Proef 1: Je hebt een beker en die vul je met water, je legt er vanboven een stuk stof op en doet er dan wat elastiekjes om. Als je dan de beker ondersteboven houdt dan komt er geen druppel water uit! Cool hè!

Proef 2: Je doet een glas vol met water en leg er een pingpongballetje op. Dan zie je dat hij onmiddellijk de kant zoekt! Haal het balletje er weer uit en vul het glas tot het water bol komt te staan. Dan leg je het pingpong balletje er weer in. Dan blijft het pingpong balletje mooi in het midden liggen!

Proef 3: Je doet een glas vol met water. Je neemt een inktbuisje en laat in het glas 1 druppel inkt vallen. Dat effect is echt cool! Het lijkt wel een lavalamp...

Proef 4: Je hebt een bord en dat vul je met water...strooi er dan wat peper in. Je merkt dat de peper drijft. Dan doe je een druppel zeep op je vingertop en zet je vingertop midden in het bord met peper. Zo zie je dat de peper zich onmiddellijk ontwijkt van de zeep!

Proef 5: Je neemt witte vuilniszakhoudertjes, een kom met water en een schaar.
Met de schaar probeer je de ijzeren staafjes uit de vuilniszak houdertjes te halen, als je er 3 hebt uitgehaald, dan maak je van die ijzeren staafjes een insect. Dan zet je dat inect op het water in de kom, normaal blijft die er dan op staan maar in klas 5B niet...misschien in klas 5A wel...

Proef 6: Je doet een glas vol met water en laat er wat druppels olie in vallen...je ziet dat de olie in 1 druppel blijft en de bovenkant dicht maakt...zo doe je dat tot je de hele bovenkant dicht maakt...dan roer je in je glas en je ziet dat de olie een echte draaikolk vormt!

De juf vertelde ons dat we in de loop van de volgende maanden nog twee keer zo een namiddag rond techniek zouden werken! Ik kijk er al naar uit!
- geschreven door Maxime 5B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten