donderdag 12 maart 2015

Wereld Pi-dag

Op zaterdag 14 maart is het een bijzondere dag voor iedereen die graag met wiskunde bezig is :-). Het is dan namelijk wereld Pi-dag. 
Maar wat is pi nu eigenlijk juist ? Pi is een getal en wordt ook geschreven zoals het symbool hiernaast. Het komt uit het Griekse alfabet.
Het is een heel bijzonder getal dat in de wiskunde en de meetkunde gebruikt wordt. Pi is een getal dat nooit lijkt te stoppen door de vele getallen achter de komma. Pi heeft ongeveer de waarde 3,14159265358... , maar het wordt vaak afgekort tot 3,14. Het gekke is dat de cijfers achter de komma nooit ophouden !!! Ze gaan verder tot in het oneindige !!! Om je een idee te geven hoe oneindig het getal pi is, klik dan hier voor het getal pi tot 1 miljoen getallen na de komma. Zot hé ?
Hoe bekom je nu dit getal ? Volgend jaar, in het 6de leerjaar ga je ontdekken hoe je aan dit getal komt, maar ik zal al een tipje van de sluier oplichten :-). Het getal pi krijg je als je de omtrek van een cirkel deelt door de diameter van de cirkel. 
Waarvoor heb je pi nodig ? Als je de inhoud van een cilinder moet berekenen bijvoorbeeld of de oppervlakte en omtrek van een cirkel.

Waarom wereld pi-dag ? Wiskundigen op universiteiten enzo vieren dus op 14 maart wereld pi-dag. Wel, dat heeft te maken met de Amerikaanse schrijfwijze van de datum : 14 maart wordt daar geschreven als 3/14 en de drie eerste cijfers van pi zijn 3,14. Dit jaar is dus een bijzonder jaar want de vólgende cijfers van pi zijn 15 (van het jaar 2015). De cijfers die daarop dan weer volgen wijzen op het uur (9.26). Dus wiskundige freaks gaan zaterdag wereldwijd om 9.26 uur uit hun dak want dan is het dus hét ultieme pi-moment :-)

In dit filmpje hieronder kan je nog wat meer leren over pi..
Sommige mensen maken er een hobby van om zoveel mogelijk getallen na de komma van het getal pi te onthouden; zoals dit meisje in dit filmpje ... Straffe kost ! Probeer dat ook maar eens !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten