vrijdag 31 januari 2014

Moeten er nog stiftjes zijn ?

 

De stiftjesverkoop loopt als een trein ! Jullie doen ongelooflijk jullie best om zo veel mogelijk mensenlevens te redden en dat is enorm knap van jullie ! Misschien breken we het record wel ??? Dat weten we pas einde van volgende week. Ana schreef er nog een verslagje over ...

We zijn vrijdag weer begonnen met de Damiaanactie. Lisse, Loren, Emily en ik zijn reclame gaan maken in de klassen. Dat was heel fijn! Eerst vroegen we aan de juf om een poster op te hangen. Daarna vertelden we hoeveel euro een pakje stiften kost en hoeveel pakjes we moeten verkopen voordat we een mensenleven hebben gered. En tenslotte vertelden wij voor welke ziektes wij stiftjes verkopen (lepra, berglepra en TBC). We zijn nu ook heel veel met Damiaan bezig in de klas. Jammer genoeg krijgen we er ook een toets over. Wenkbrauw ophalen Maar zo erg is het niet hoor. En we staan vanaf maandag weer 2 weken op de speelplaats om stiftjes te verkopen. Hopelijk krijgen we er veel verkocht.
- geschreven door Ana 5B

Proefjes in de klas

We hadden vandaag waterproefjes gedaan en dat was super leuk! De computer had beslist welke groepjes er gemaakt werden. Ik zat bij Emily en Flavi, dat was wel heel toevallig! We waren begonnen met een glas water te vullen en een pingpongbal er op te doen. Eerst vulden we het glas bijna vol en dan deden we de pingpongbal er op. Het balletje dreef telkens naar de rand van het glas. Dan vulden we het glas helemaal tot aan het randje en toen ging de pingpongbal naar het midden. En het glas liep niet over!
Bij proefje twee moesten we inkt in het glas met water toevoegen en dat was super mooi!
En proefje drie vond ik één van de coolste! We deden een laagje water in een bord en we voegden er wat peper bij. Dan moesten we er een beetje afwasmiddel in doen, en toen ging de peper naar de zijkant toe!
Proefje 4 vond ik eigenlijk niet zo leuk. We maakten een soort insect met metalen plooibare ijzerdraadjes en dat moesten we op een kom water zetten. De bedoeling was dat het insect zou blijven staan maar dat was bij ons niet gelukt. Eigenlijk was dat bij geen enkel groepje gelukt.
Bij proefje 5 moesten we eerst een glas water vullen, dan een theelepel olijfolie toevoegen en goed roeren, dan even wachten, en daarna moesten we een theelepel afwasmiddel toevoegen en weer roeren. Uiteindelijk was er vanboven een mooi geel laagje en het water werd wit.
Proefje 6 dat vond ik het coolste proefje. We moesten een glas vullen met water tot aan het randje en daarna een stuk stof van een T-shirt rond de bovenkant van het glas doen en met een rekje vastmaken. Daarna draai je het glas om en je zal zien dat het water dan in het glas blijft! Bij ons was het gelukt maar in het begin komt er altijd wel een klein beetje water uit. Emily hield dat glas boven Flavi en mijn hoofd. Bij Flavi kwam er geen water uit maar bij mij helaas wel! Ik heb proefje 3 en 6 thuis geprobeerd en het was heel goed gelukt! Maar ik had geen stukje stof voor proefje 6 dus ik gebruikte een papieren zakdoekje en daarmee was het ook gelukt! Het was echt een heel leuke dag in de klas!
- geschreven door Ana 5B

Dinsdagnamiddag deden we iets nieuws. Iets super leuk! Lachen Waterproefjes! We moesten groepjes maken van 3. Dat deden we met de online groepjes-maker! Zoals ik al zei ... we deden allemaal proefjes met water! Er waren 6 proefjes.
Proef 1: Je hebt een beker en die vul je met water, je legt er vanboven een stuk stof op en doet er dan wat elastiekjes om. Als je dan de beker ondersteboven houdt dan komt er geen druppel water uit! Cool hè!

Proef 2: Je doet een glas vol met water en leg er een pingpongballetje op. Dan zie je dat hij onmiddellijk de kant zoekt! Haal het balletje er weer uit en vul het glas tot het water bol komt te staan. Dan leg je het pingpong balletje er weer in. Dan blijft het pingpong balletje mooi in het midden liggen!

Proef 3: Je doet een glas vol met water. Je neemt een inktbuisje en laat in het glas 1 druppel inkt vallen. Dat effect is echt cool! Het lijkt wel een lavalamp...

Proef 4: Je hebt een bord en dat vul je met water...strooi er dan wat peper in. Je merkt dat de peper drijft. Dan doe je een druppel zeep op je vingertop en zet je vingertop midden in het bord met peper. Zo zie je dat de peper zich onmiddellijk ontwijkt van de zeep!

Proef 5: Je neemt witte vuilniszakhoudertjes, een kom met water en een schaar.
Met de schaar probeer je de ijzeren staafjes uit de vuilniszak houdertjes te halen, als je er 3 hebt uitgehaald, dan maak je van die ijzeren staafjes een insect. Dan zet je dat inect op het water in de kom, normaal blijft die er dan op staan maar in klas 5B niet...misschien in klas 5A wel...

Proef 6: Je doet een glas vol met water en laat er wat druppels olie in vallen...je ziet dat de olie in 1 druppel blijft en de bovenkant dicht maakt...zo doe je dat tot je de hele bovenkant dicht maakt...dan roer je in je glas en je ziet dat de olie een echte draaikolk vormt!

De juf vertelde ons dat we in de loop van de volgende maanden nog twee keer zo een namiddag rond techniek zouden werken! Ik kijk er al naar uit!
- geschreven door Maxime 5B

maandag 27 januari 2014

Proefjes op tv #1

Vanaf vandaag, maandag, zal er elke maandag een nieuw filmpje met een nieuwe proef verschijnen op de blog. Kom dus zeker elke maandag een kijkje nemen !
Vandaag het eerste filmpje : "Hoe kan een insect over water lopen ?". Ha ! Herken je het ? Die proef hebben we vandaag in de klas gedaan !


Proefjes water

IMG_5955IMG_5952IMG_5951IMG_5950IMG_5949IMG_5948
IMG_5954IMG_5953

Proefjes water, a set on Flickr.

Vanmiddag werden we allemaal professoren ... we deden 6 proefjes met water. Morgen is het de beurt aan klas 5B

zondag 26 januari 2014

Kangoeroewedstrijd

Kangoeroe is een internationale reken-, denk- en puzzelwedstrijd. Wereldwijd nemen meer dan 6 miljoen leerlingen deel en dit is werkelijk uniek. Ook kinderen van onze school nemen deel. Op deze website en deze website kan je alvast gaan oefenen en je voorbereiden.  Je vindt er voorbeeldvragen en onlineoefeningen. Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar zijn de "koala's".
De wedstrijd is tijdens de schooluren en gaat dit jaar door op 20 maart 2014.
Vooruit ! Oefenen maar ! :-)

Damiaanfilm

Vorig jaar kwam een meneer vertellen over Damiaan in de klas. Daarna keken we een film!  Dit jaar is het ook weer zover.
Een meneer komt weer meer over  Damiaan vertellen,
er staat ook weer een nieuwe film klaar!!!  Hopelijk komen we deze keer weer veel te weten. En is het ook weer een toffe film? Wij kijken er al vast naar uit. Jij ook ? Als de meneer klaar is met de informatie en film... Dan komt het vervolg van dit verslagje. 
 - geschreven door Maxime en ZoË 5B

Vervolg van het verslagje van Damiaan :
Ondertussen is de meneer van alles komen vertellen! Ook hebben we weer
een leerrijke,leuke film gezien! 
De meneer begon te vertellen en had er een toffe powerpoint bij..
Hij vertelde over Damiaan: hoe hij opgroeide, wat hij allemaal was en  nog veel meer dingen! Hoe hij zorgde voor de melaatsen, echt een wonder....
Hij ging zelf naar het eilandje Molokaï en zorgde daar voor de melaatsen! Hij liet de hoofdpersonages van de film eerst zien op een powerpoint : Subbaiah, Manujula, Githa, Anill, en de dokter Santhosh Kumar! (Hebben we goed onthouden of hebben we er eentje vergeten? )  Daarna keken we naar de film : De Prins en de Paria's. Dat was echt een héle  mooie film!!!! 
 - geschreven door Maxime en ZoË 5B

Stiftjes, stiftjes en nog meer stiftjes

Goed nieuws!!! Damiaanactie is weer bezig met stiftjes verkopen. Op school mag het 5de stiftjes verkopen. Ik zit natuurlijk in het 5de. Jeeeeeeej!! We kregen in het begin 3 stiftjes mee. Als je er meer mee wil moet je het opschrijven en mee naar school brengen. Ik heb er al 10 bij besteld om deur aan deur te verkopen. Birte heeft er zelfs 30 bijbesteld. Iedereen doet zijn uiterste best om er zo veel mogellijk te verkopen. Vragen aan familie, deur aan deur verkopen en aan vrienden vragen. Zo verkoopt iedereen er wel zeker 1. Op school hebben we een beurtrol opgesteld. Dan mag je tijdens de speeltijd om de beurt met 2 stiftjes verkopen. KEI LEUK!!!!!!!! Onschuldig Roos en ik verkopen samen stiftjes. Het word heeeeeeeel leuk!!! We gaan er zo veel mogelijk verkopen om mensen met tbc (tuberculose), lepra en berglepra te genzen. Lepra begint met kleine roze of bruine vlekjes op je huid, als je er met een naald in prikt voel je het na een tijd niet meer. Tbc is een longziekte. Je gaat er niet van eten en 1 patient kan 10 andere patiënten maken. Al het geld gaat naar z'n mensen. Ik kan niet wachten tot mijn eerste pakje verkocht is. Dus duim voor klas 5.
-Geschreven Jana klas 5A

donderdag 23 januari 2014

Stiftjesverkoop

 Het is weer tijd voor de Damiaanactie. We gaan weer stiftjes verkopen voor de strijd tegen melaatsheid en TBC. Het is al 50 jaar Damiaanactie en dat gaan we vieren ! We zullen proberen om zo veel mogelijk stiftjes te verkopen !(als dat lukt tenminste ... maar dat zal wel !) Het hangt allemaal van de mensen thuis af of ze dat willen, een kinderleven of mensenleven redden. Eén pakje met vier damiaanstiftjes kost 6 euro. Als we er zo zeven hebben verkocht is er één leven gered, want één spuitje kost 40 euro. De ambassadeurs dit jaar zijn Niels de Stadsbeader (zoals vorig jaar) en Herman Verbruggen (van F.C. DE KAMPIOENEN ). Help mee en red levens !
-geschreven door Yannick en LorenStoer 5A

dinsdag 21 januari 2014

maandag 20 januari 2014

Yes, eindelijk terug zwemmen !

Iedereen stond vrijdag weer netjes in bikini en zwembroek... De groene groep
begon met 2 lengtes schoolslag. De blauwe groep begon met 2 lengtes crawl.
En niet te vergeten de gele groep ging voor het eerst in het diepe zwembad! Stoer
De groene groep deed eerst schoolslag, daarna oefenden we onze crawl. De blauwe hebben een nieuw record watertrappelen...Lachen Daarna, was het YES!!!! VRIJ!!!! We amuseerden ons weer goed met : bodem raken, duiken en BOMMETJE!!!!! Tong uitsteken Nog even douchen in de douche! En dan omkleden maar! Hup!  Knipogen Zo hadden we weer een fijne zwemdag! Lachen
- Groetjes Zoë en Maxime Zoenen 5B

Eindelijk is het weer zover.We kunnen terug gaan zwemmen met 5 & 6.
Dus haal je zwembroek en badpak maar boven, poets de zwembril en blaas het stof van de badmuts, want we gaan erin duiken. Op 10 Januari 2014 is het onze beurt om te gaan zwemmen.
De bus stond al met volle tank voor de achterpoort toen de bel ging. We stormden met z'n allen naar buiten om een goed plekje in de bus te hebben.
Eénmaal we aangekomen waren, stonden we zo snel we konden in onze zwemoutfit. Als opwarmertje deden we 3 baantjes "schoolslag" en 3 baantjes "crawl". Daarna hadden we een paar minuutjes vrij zwemmen...
Toen was het jammer genoeg tijd en moesten we ons gaan afspoelen en ons terug omkleden om daarna terug schoolwaarts te rijden.
Maar... volgende week is het weer aan ons!
- Geschreven door Lana & Lisse 5A