maandag 24 december 2012

Blogverlof

Eindelijk kerstvakantie! Tijd voor feestjes, familie, lekker eten, cadeautjes, warme chocomelk, sneeuw (?), Nieuwjaar zingen en uitrusten. De vakantie gaat te kort zijn dus :-)
De blog zal de komende 2 weken ook verlof nemen. Natuurlijk mag je hier altijd nog komen lezen, oefenen, spelen of berichtjes sturen, graag zelfs ! Je kan ook steeds terecht op de
kerstyurls.
Lieve Charels, we zien elkaar terug op 7 januari 2013. Tot dan!
Juf Annick

Kerstmis in de klas

De laatste dag voor de vakantie was nog een heel drukke dag ... Anouks verjaardag vieren, kerstconcert door Lisa E, Kaya en Maartje, misviering (Birgen en Vincent moesten lezen), kerstkadootjes uitpakken (nadat de juiste memorykaartjes gevonden waren ...), kerstfeestje in de klas met de nodige chips en gezelschapsspelletjes en in de namiddag film (gelukkig géén enge deze keer :-) )



Anouk was jarig

Op de dag dat de aarde zou vergaan, was Anouk jarig, op 21 december dus. We vierden dat met een lekker chippeke en Anouk kreeg van ons een leuke kaart met een hondje op, want daar houdt ze van.
Speciaal voor jou dit filmpje nog, Anouk !

 

donderdag 20 december 2012

En de winnaar is ...

We zijn gewonnen met de Rode Draad en we mochten kiezen uit 5 films : SOS Kleine Zeehond, De scheepsjongens van Bontekoe, Africa United en Kruistocht in spijkerbroek.
En de winnaar is geworden ... (tromgeroffel) ... Africa United !
- geschreven door Anouk

Tovenaars met snot

Onze huisreporter Kristof kroop in zijn pen en schreef een stukje over ons bibbezoek aan Luc Descamps vorige week :

We waren naar Luc Descamp gegaan in de bib. Hij vertelde over zijn boek "Tovenaars". Het gaat over een tovenaar Ambrosius die Gawaainx komt halen en leerling tovenaar wordt. Hij had zij kleren in een knapzak (dat is een stok met een zak eraan) en hij vertrekt. Hij moet een brouwseltje maken voor de prinses die zo schoon en zo mooi en zo vervelend. Hij had nodig voor dat brouwseltje 1 pompoen, koeienmelk, verse salamanderstaart, een vissenoog (van een karper…) Hij heeft het allemaal gevonden dus hij staat nu te roeren in de pot maar hij doet er iets bij .... Het kriebelt aan zijn neus dus hij moet niezen en er vliegt een klodder snot in de pot ! Hij denkt dat het niets is en hij roert verder in de pot ...
Als je wilt weten of het brouwsel werkt, dan moet je het boek "Tovenaars" gaan lenen in de bib in Westerlo. De schrijver heet Luc Decamps.
- geschreven door Kristof

In de Mixx

Angelina schreef nog een verslagje over de sportieve namiddag van vorige week ... komt ie !
 
We zijn naar de Mixx geweest en we hebben American games gespeeld. We speelden american football ,basketbal en basball, kie-ball ,catchball en we nog veel meer. We moesten allemaal een rood T-shirt aandoen. We hebben met een super grote bal gespeeld. En we hebben ons in twee groepen gesplitst. De mama van Kyano, mijn mama, de zus van Lisa E en de papa van de Michiel hebben ons naar de Mixx gebracht. Meester kurt is met ons mee geweest en hij heeft heel veel foto’s getrokken van de klas. We speelden ons kapot en de papa van Michiel heeft ons mee begeleid. Het was super leuk ! We hadden ook een pauze; al goed een grote slok water deed ons goed en dan moesten we nog verder speelen van 12.30 tot 15.00. We hadden super veel plezier. We lachten en dansten omdat het zo leuk was en zou er weer naar toe willen gaat met de klas. Soms hebben we eens ruzie, maar dat gaat dan weer snel over. Ik wil dit nog eens doen die American games.
- geschreven door Angelina

 



 

dinsdag 18 december 2012

Filmpje kiezen # 5

De allerlaatste film is ... "Kruistocht in spijkerbroek"

Korte inhoud :
De 15-jarige Dolf Wega laat zich vanuit de 20ste eeuw terugflitsen in de tijd. Hij komt terecht in Duitsland in 1212, op het moment dat duizenden kinderen voorbij trekken, op kruistocht naar het Heilig Land. Dolf weet de ongedisciplineerde massa te organiseren. Maar gaandeweg wordt deze pelgrimstocht een echte calvarieweg: epidemische ziektes (roodvonk, 'de Scharlaken Dood'), gevaarlijke bergtochten en aanvallende boeren zorgen voor heel wat slachtoffers. Velen keren terug, maar een harde kern beroepszwervers trekt verder. Dolf weet niet meer of hij nog wel terug wil…

Bekijk hier de trailer

maandag 17 december 2012

Filmpje kiezen # 4

De vierde en voorlaatste film is ... "Africa United"

Korte inhoud :
Dudu en Fabrice uit Rwanda zijn hechte vrienden hoewel ze uit heel verschillende milieu's komen. Fabrice, zoon van een welstellende familie, droomt ervan om prof voetballer te worden. Zijn ouders zien zijn toekomst echter helemaal anders. Dudu, een aidswees, is al even gek op voetbal en werpt zich op als de 'manager' van Fabrice. Wanneer ze een kans zien om Fabrice te laten participeren aan de openingsceremonie van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, zetten de twee alles op alles om hun droom te realiseren. Ook al betekent dit dat ze hiervoor het halve Afrikaanse continent moeten door trekken.

Bekijk hier de trailer

zondag 16 december 2012

Filmpje kiezen # 3

De derde film is ... (tromgeroffel) ... "De Scheepsjongens van Bontekoe"

Korte inhoud :
Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, doet er alles aan om hem aan wal te houden, maar de roep van de zee is te sterk en Hajo's aanwezigheid op het land brengt niets dan ellende. Padde, het onhandige vriendje van Hajo, kan geen afscheid van hem nemen. Hij springt vlak voor het vertrek aan boord en er wordt besloten dat hij meereist tot Harlingen, waar ze buskruit in moeten laden. Daar zal Padde met een tjalk mee terug naar Hoorn varen. Padde valt echter in slaap en wordt pas wakker als ze al op zee zijn. Aan boord sluiten Hajo en Padde vriendschap met Rolf, een jongen die al kan lezen en schrijven. Op hun tocht naar Oost beleven ze samen met schipper Bontekoe veel spannende avonturen.

Bekijk hier de trailer 

 
 

Luc Descamps in de bib

Luc Descamps is in de bib geweest vorige week. Wij zijn gaan kijken en hij was heel grappig. De juf zei dat hij Tyra in één van zijn nieuwe boeken van de Donkere Getallen moest gebruiken. Ze kreeg een mailtje en hij vroeg hoe ze ook alweer heette.
We hebben in onze klas bijna alle boeken van Luc Descamps. Het was heel koud toen we naar de bib fietsten.
- geschreven door Anouk

American Games

We zijn naar de Mixx geweest in Herselt. We speelden American games zoals : honkbal, footbal, en nog veel andere sporten. Er waren 3 kleuren : rood, blauw en wit. Wij moesten bij wit beginnen; dat was de staart afpakken van de andere groep, want we waren in 2 groepen verdeeld. Na het spel speelden we met de grote bal. Er waren ook van die grappige machientjes. Er was bijna een ongeluk gebeurd ... er was bijna een bal tegen Lisa A haar hoofd, maar Kristof hield de bal net tegen. Toen alles gedaan was, moest hij nog eens goed inwrijven dat hij een leven had gered. :-) Het was een leuke namiddag. Spijtig dat de juf niet mee was, want die voelde zich niet goed, maar Meester Kurt was dan in haar plaats meegeweest.
- geschreven door Anouk

Bibspel

Klara van de bib leidde ons vorige week rond in de bib en had een keileuk spel voor ons klaargemaakt. We leerden op een toffe manier hoe we boeken konden opzoeken in de bib. Dank je Klara voor deze leuke activiteit !

 

Rarara ... wie is dit ?

We kregen vorige weel van de Sint een leuk spel. Weet jij wie deze kerels zijn ??

 

Middeleeuws verslagje

Voor een opdracht bij het contractwerk moesten wij een verslagje schrijven bij deze prent over de middeleeuwen. En ik dacht: misschien is het wel leuk dat ik mijn verslagje op de blog zet! En dat heb ik ook gedaan. Hier is mijn verslagje dan:

De middeleeuwen !
In de Middeleeuwen hadden de mensen een heel zwaar leventje. Ze woonden in kleine houten huisjes die heel dicht tegen elkaar stonden. Omdat de huisjes dicht bij elkaar stonden was er wel brandgevaar. Dus als er één huis aan het afbranden was kon het zijn dat de huizen 20 meter verder ook in brand stonden. De straten waren daar ook niet al te gezellig. Want de straten waren heel vuil en smal. Dat kwam omdat de mensen hun afval gewoon op het straat gooiden. Op de straten liepen veel kleine diertjes die aan dat afval kwamen knabbelen. En ja, die diertjes die kropen dan in die huizen en ze verspreidden zo ziektes . Vele mensen werden daardoor heel ziek. De meeste mensen in de stad waren ambachtslui. Zij gingen dan elke donderdag in de voormiddag met hun kraampje aan de kant van het straat hun spullen te verkopen. Om ambachtslui te worden was je eerst ongeveer 5 jaar leerling. Daarna werd je 5 jaar gezel en tenslotte werd je meester. Maar daarvoor moest je wel heel goed zijn. Ja ja, je ziet het. In de middeleeuwen hadden de mensen een heel zwaar leventje!
- Geschreven door Maartje

Verslagje over Technopolis

Onze vaste verslaggever Maartje schreef nog een stukje over onze uitstap naar Technopolis. Ze verdiende hiervoor een dikke vette huiswerkbon !

Een paar weken geleden zijn wij naar Technopolis geweest. Het was daar super tof! Want wij mochten eerst naar een hele coole show gaan kijken. Dan moesten we ons in groepjes van vier delen en dan kregen we per vier een stemkastje. Ik zat samen in het groepje met : Juna, Angelina en Lisa. De mevrouw die de show aan het geven was deed allemaal uitvindingen.  Wij kregen drie mogelijkheden en dan moesten wij met ons stemkastje A, B of C indrukken en dan op Yess want dat wou zeggen dat wij ons antwoord hadden verstuurd hadden. De mevrouw had een heel groot digibord ophangen en daar verscheen dan het nummertje van ons stemkastje . Maar al die dingen moesten wij binnen de 15 seconden klaar hebben. Toen opeens verscheen er in het heel groot een nummer van een stemkastje en dat was nummer 4. Wij zaten met zes scholen naar de show te kijken. En stemkastje 4 dat had iemand van onze school . Maar ja, dat wil ook maar één ding zeggen hé ! Onze school is gewoon de besteJ! Na de show mochten we vrij met zen tweeën of met zen drieën of met zoveel we wouden op ontdekking gaan in Technopolis. Maar spijtig genoeg mochten wij alleen maar in het gedeelte voor de grote kinderen. Maar er waren zoveel dingen te doen in het grote gedeelte dat wij het kleine gedeelte gewoon vergeten waren. Als eerst hebben wij op de gelijkvloers alles goed gaan onderzoeken. Het leukste van op de gelijkvloers vond ik het springen op de maan. Dan werd je aan allemaal touwen vastgebonden en dan moest je springen was. Na al die ontdekking op de gelijkvloers gingen we naar de eerste verdieping. Daar was het pas tof. We gingen eerst naar het watergedeelte. Daar kon je allemaal reuze bellen maken. Je kon zelfs in een bel gaan staan. Een beetje verder van het watergedeelte waren er twee soorten bedden. Er was een spijkerbed en een rollerbed. Als je op het spijkerbed ging liggen dan moest je op een knopje drukken en dan kwamen er allemaal spijkers onder je. En op het rollerbed waren er allemaal rollende bolletjes onder je. Daarna zagen wij een computer staan. Op die computer kon je je eigen nieuwsblad of jommekeskrant maken. Je moest dan eerst een foto van jezelf trekken. Daarna moest je jouw naam intikken en vervolgens een titel die je wou in de krant. Toen kon je kiezen of je een jommekeskrant of het nieuwsblad wou maken. Maar er was nog veel meer te beleven! Als je dat wil weten, moet je er zelf maar een naartoe gaan.
- geschreven door Maartje

donderdag 13 december 2012

Filmpje kiezen #2

De tweede film is : "Matilda" (naar een boek van Roald Dahl)

Korte inhoud :
Matilda is een jong meisje ergens in Amerika. Ze woont in een huis met haar ouders en haar broer Michael. Ondanks het feit dat ze ontzettend slim is, hebben Matilda's ouders een hekel aan haar. Haar vader Harry verkoopt oude, versleten auto's voor een veel te hoge prijs en Michael moet deze zaak over gaan nemen. Hij krijgt dan ook alle aandacht, en Matilda wordt vergeten.
Matilda wordt thuis zo erg dwarsgezeten dat ze besluit haar ouders op haar eigen manier een lesje te leren. Door haar vaders hoed aan zijn hoofd te plakken bijvoorbeeld. Haar leven ondergaat echter een grote verandering als ze naar school mag. De school wordt geregeerd door de tirannieke mevrouw Bulstronk. Ze sluit kinderen op in kasten en slingert ze aan hun vlechten over het schoolplein. Geen wonder dus dat alle leerlingen haar haten en vrezen.
Gelukkig krijgt Matilda geen les van haar, maar van juffrouw Engel. Deze zachte vrouw is het tegenovergestelde van Bulstronk, en als ze Matilda's buitengewone intelligentie en paranormale gaven ontdekt, voelt ze zich erg verbonden met het meisje. Zo kan Matilda dingen laten bewegen door ernaar te kijken. Juffrouw Engel neemt haar mee naar huis en zo komt Matilda erachter dat Bulstronk de tante van juffrouw Engel is. Bulstronk heeft de villa van haar overleden stiefbroer, juffrouw Engels vader, overgenomen, terwijl het eigenlijk juffrouw Engel toebehoort.
Matilda wil juffrouw Engel helpen en laat met haar telekinetische gave Bulstronk geloven dat de geest van haar stiefbroer is gekomen om zijn dochter te helpen. Eerst confronteert ze haar in haar huis, en een dag later op school. Bulstronk blijkt ontzettend bang voor spoken en verlaat gillend de stad. Hierdoor kan juffrouw Engel eindelijk het huis weer opeisen.
Nadien blijkt de FBI de illegale praktijken van Matilda's vader op het spoor te zijn gekomen. Deze besluit met zijn hele gezin naar Guam te vluchten. Matilda wil echter niet mee en juffrouw Engel adopteert haar op het allerlaatste moment. Zo kunnen ze nog lang en gelukkig leven.
 
Bekijk hier de trailer

woensdag 12 december 2012

Filmpje kiezen #1 : S.O.S. Kleine zeehond

We wonnen met de Rode Draad ! Jippie ! De mensen van de bib trakteren met een film op het grote scherm ! Jeuj ! Ik koos voor jullie al 5 prachtige films uit. Elke dag maak ik er één bekend :-)
Bekijk de trailers van elke film, lees waarover de film gaat en maak dan volgende week je keuze ! Volgende week ga je de kans krijgen om te stemmen voor je favoriete film. Laat je niet beïnvloeden door je beste vriend(innetje), maar kies ZELF !

De eerste film is "S.O.S Kleine zeehond"

Korte inhoud : In volle storm worden er op een boot enkele verdachte pakjes overboord gegooid...
Op een naburig eiland woont Nora met haar familie. Ze verhuren bungalows aan toeristen. Op een ochtend vindt Nora een verlaten babyzeehond. Ze neemt het dier mee naar huis en verbergt het. Want zeehonden zijn gulzige viseters en dat wordt hen door de vissers op het eiland niet in dank afgenomen.
Wanneer ze nóg een verdachte vondst doet, krijgt Nora niet enkel zeehondenjagers maar ook drugsmokkelaars op haar hielen.
Superspannende avonturenfilm met achtervolgingen, razendsnelle speedboten en... een schattig zeehondje.


Bekijk hier de trailer


 

dinsdag 11 december 2012

De wereld vergaat over precies 10 dagen !

Over precies 10 dagen zal de wereld vergaan ... op 21 december ! Of toch niet ? Ontdek het hier
 

Rode Draad ?? Gewonnen draad, ja !

Zopas kreeg ik nog een mailtje van Klara van de bib met geweldig nieuws over de Rode Draad :
 
Dag Annick,
VERRASSING, jullie hebben enkele opdrachten niet gedaan maar wij vinden dat jullie super goed jullie best gedaan hebben voor de andere opdrachten, dat we toch vinden dat de opdracht geslaagd is! Jullie zijn dus van harte welkom voor een film in de bib, op groot scherm. Laat je even weten wanneer jullie willen komen en welke film jullie graag kijken!!!
met vriendelijke groeten,
Klara
 
Dus, makkers, begin al eens na te denken over een goeie film, zodat we dat één van de dagen kunnen beslissen !

Auteurslezing Luc Descamps

Morgen ontmoeten we Luc Descamps in de bib. Hopelijk heeft hij weer spannende verhalen te vertellen. Ik kreeg net nog een mailtje binnen van Klara van de bib. Dit stond er in :

"De leerlingen krijgen de kans om een boek te kopen na de lezing, het nieuwste boek van luc Descamps "Aanvallen / Tovenaars" wordt door de auteur volledig vrijblijvend verkocht voor 5€. Het kan uiteraard gesigneerd worden! Dit moet wel betaald worden als de kinderen het boek willen kopen."

Wil je al wat meer te weten komen over Luc Descamps, neem dan een kijkje op zijn website !


zondag 9 december 2012

Kersthuis Gangnam style

Zwarte Piet(en Style) en Sinterklaas zijn nog niet goed en wel in Spanje aangekomen, of daar is de kerstman al !
Allemaal vragen aan de papa of hij jullie huis ook zo wil versieren !! :-)

donderdag 6 december 2012

woensdag 5 december 2012

Mooie, lieve reclame

We leerden in de klas reeds enkele malen over reclame en hoe het ons kan beïnvloeden.  Veel reclame is dikwijls klinkkare onzin , maar dit reclamefilmpje is echter een pareltje. Geniet even mee ...

 

De Sint kwam vandaag

Hier zijn de foto's, maar waar zijn die verslagjes ?? Komaan reporters, kruip in jullie pennen !

 

dinsdag 4 december 2012

Technopolis en het Mas

Enkele van onze reporters kropen in hun pen en schreven een stukje over onze uitstap van vorige week.

Wij zijn naar Technopolis geweest. Het was superleuk. We konden allemaal coole dingen proberen. Ik heb zelfs op de maan gesprongen ... keileuk ! Daarna zijn we naar het Mas gegaan. Daar waren veel roltrappen. Ik wil er graag nog eens naartoe gaan.
- geschreven door Lisa E

We gingen vrijdag 23 november naar Technopolis ! Het was daar super leuk. We mochten vrij rondlopen, behalve niet in het kleine kindergedeelte. Eerst waren Maartje en ik op de maan gaan springen. We hebben ook nog een leuke quiz gehad. We moesten per 4 in een groepje . Ik zat met Lisa A, Angelina, Maartje en ikzelf natuurlijk. We kregen dan een stemkastje en moesten allerlei vragen beantwoorden. Er lagen bijvoorbeeld twee stenen onder een lamp. Eén steen lag op een wit papier en één op een zwart papier. De vraag was dan :"Welke steen wordt het warmst ?" Iedereen had het juist. Er waren ook nog andere scholen hoor. En weet je wie de winnaar was van al die scholen ? Pieter-Jan, Niels en Siebe van het zesde leerjaar. Daarna waren we een krant gaan maken. Je moest dan eerst een foto maken en daarna een tekstje schrijven (als je dat wou) en daarna werd het afgedrukt. Er was ook zo een machine en dan moest je je naam invullen en dan kwam je naam er in het Egyptisch uit. Dat dacht ik eerst toch. Het was eigenlijk een spel. Maartje had wel 20 zo'n papieren gemaakt voor heel haar familie : neven, nichten, tantes, nonkels, broer, zus mama en papa. Achter Maartje stond een hele grote rij en een kindje vlak achter haar wou één voor haar broer, zus, mama, papa en zichzelf. Ze kreeg maar 2 papieren, want het papier was op !
- geschreven door Juna
 

maandag 3 december 2012

Contractwerk

We doen in de klas 5 contractwerk. Er hangt een papier van magjes en moetjes. Je moet alle moetjes afhebben. De magjes zijn bijvoorbeeld spelletjes , hoekenbox 1,2,3,4,5,6. Het is wel leuk. Het zijn heel leuke spelletjes. Iedereen is hard aan het werk. We doen hard ons best om alles af te krijgen, want als we misschien niet alles af krijgen, moeten we misschien alles thuis doen, maar mischien ook niet. Het beste is dat we alles af krijgen. Dan hoeven we niet alles thuis af te werken. Sommige spelletjes moet je soms wel roepen en kloppen met de hand en dat vinden we erg leuk.    

Nu heeft de juf al nieuwe spelletjes staan en nieuwe moetjes, maar een spel daar zat iedereen aan vast. Het is een heel leuke spel. Het heet "Romeins kaartspel". Er is ook "zeekwartet". Dan moet je om ter meeste kwartetten hebben. Er is ook een memory herfst en een memory winter enzovoort ... De nieuwe spelletjes lijken me leuk. Hopelijk wordt het dat ook.
- geschreven door Robbe

zaterdag 1 december 2012

Nieuwsgierige schildpad


Deze duiker is zo geconcentreerd aan het werken aan een constructie onder water, dat hij niet in de gaten heeft dat een schildpad dichterbij komt en precies wil meehelpen :-). De duiker schrikt eerst en duwt het nieuwsgierige dier weg. Als hij doorheeft dat het om een vredelievende schildpad gaat, vindt hij het wel oké. Kijk maar !

3D-handen

Vorige week werden we in Technopolis zelf nog voor de gek gehouden met allerlei optische illusies ... vrijdag maakten we er zelf één. We fabriceerden een 3D-hand. De resultaten zie je hier. Sommigen zijn echt keigoed gelukt. De handen lijken op het blad te liggen !